Smrtelníci

Připomínky k AstralSpire. Jak k fóru, webu, tak i činnosti administrátorů.

Re: Smrtelníci

Příspěvekod Aeldra v 24 lis 2009, 00:22

Eternity píše:Tentokrát se zeptám rovnou obecně. Co si myslíte o úrovni českých otherkinských fór? Těch fór, kde se mluví česky. Všech, ne se zaměřením na nějaký konkrétní druh.

Draci.info se zameruje konkretne na draky, tudiz zde sama popiras podminku, kterou jsi stanovila.
Dalsi vec je, ze by mne vcelku zajimalo, zdali se nejak aktivne na onom foru pohybujes? Protoze, kdyz jsem jaksi pred par lety resila, co to je za forum, a zdali mi stoji za to, se tam registrovat, jestli tam najdu nejake zajimave ceske kiny, tak jsem zjistila, ze je to pro fanousky draku, nikoliv pro draky jako otherkiny (kterych tam sice par taky je).

Ovsem nepopiram moznost, ze se to za tech par let mohlo zmenit, ovsem pokud se tam nejak aktivneji nepodilis (samozrejme je moznost, ze znas nekoho, kdo tam aktivne pusobi), tak to asi tezko budes vedet (primo jsem se bavil s nekym, kdo ma, nebo v te dobe mel, pristup do onoho fora).

Striga.info povazuji za vselijaky mismas, ktery je pro mne dosti neprehledny.

K VA a VSS se snad vyjadrovat nemusim.

Staci tyto odpovedi?

Ira Varu píše:A co se týče urážlivosti, souhlasím s Eternity - je mnoho jedinců, kteří používají urážlivě i označení "člověk". Ale to samozřejmě nikdo řešit nebude, je spousta takových pozérů, a tak už to začíná být skoro normální...

Toto je zajimave tvrzeni. Pokud vim, tak pokud tu nekdo poukazoval, ci pouzival vyraz clovek v hanlivem podani, tak byl napomenut, ci pripadne to s nim bylo probrano, ze by se nad tim mel zamyslet. To je nic nedelani?
Pripadne se odvolavam na tuto debatu, jelikoz verim, ze vetsina se stotozni s temi nazory, ktere tam jsou podavany.

Ira Varu píše:Věřit někomu víc jen na základě počtu postů,nebo na základě toho, že se s ním osobně znám atp. je zcestné. Věřit se má těm, u kterých se jeden přesvědčí, že opravdu něco ví, umí a mají vlastní zkušenost a zdravý úsudek. Jinak bych musela věřit kdejakému lháři, který je dostatečně ukecaný. Z tohoto důvodu jsem pro zrušení počítání příspěvků.

Muzes prosimte ocitovat, kde se tu mluvi o duvere? Tahle cast Tveho postu me totiz jaksi irituje.
Eternity píše:Zvláštní. Nevšimla jsem si, že je na českém internetu fór s otherkinskou tématikou tak obrovské množství.

Ono zadne neni. A na to celou dobu narazime..
Obrázek

Multiple Systém | Démon | Kitsune
Aeldra
Goddess of AstralSpire.com

Příspěvekod Anfiros v 24 lis 2009, 00:35

Nahash píše:Anfiros: Přestože jsem offtopic- takhle generalizovat bych si nelajznul :lol: De facto všude jsou "fejci" a "mláďata", stejně jako zkušenější jedinci. A snad bych si troufnul říct, že na všech fórech, které jsi uvedl, včetně tohoto, jsou zastoupeni v podobném poměru.

Nemyslím si, že v podobném poměru, ale shrnul bych to, že se spíš dívám na "reprezentativní" členy než na ty pouze registrované.
"I beg you pardon, but why do we have something like that?"
"... You've got a lot to learn about being a diety."
Anfiros
Bohyní oblíbený

Příspěvekod Eternity v 24 lis 2009, 01:30

Aeldra píše:Na zadnem otherkin foru se nepouziva vyraz "smrtelnik" a stejne funguji a clenove si rozumi.

Na toto jsem zase narážela celou dobu já. Příště už vím, s čím počítat a nebudu se na prázdné výroky doptávat, děkuji.

PS: Angličtina k people disponuje vhodnými synonymi, narozdíl od češtiny ve vztahu ke slovu lidé.
Žití může být jen hrou, ale hra nikdy nebude Životem.
Eternity
Žádající

Příspěvekod sluníčko v 24 lis 2009, 12:02

Já nepovažuji žádné označení za urážející nebo tak něco, proto jsem napsal Smrtelník. Každému se zdá nevhodné jiné označení...jinde mi vytkli zase jiné slovo...já se přizpůsobím a budu používat název, který se zde "vyžaduje". Nevidím v tom problém a co se týče fóra na téma Smrtelníci...alespoň se to tu více oživilo. ;)
sluníčko
Žádající

Příspěvekod Ira Varu v 24 lis 2009, 12:16

to Aeldra:
A vidíš tam snad někde, že jsem mluvila konkrétně o tomto fóru? Mluvila jsem obecně a myslím, že to tu nikdo nemůže popřít, že se to stalo trendem, používat označení člověk hanlivě.

Iritovat tě to může, ale to už není můj problém.
Aeldra píše:Rikaji Ti, co nemaji ani 30 postu..

A dále v tom samém postu:
Aeldra píše:Uvidime, jak se k tomu vyjadri napriklad Nath nebo Anfiros, kteri jsou aktivni diskutovatele.

A narážíš na to i v několika dalších příspěvcích.

Důvodem, proč někdo není zrovna aktivní diskutovatel, nemusí být jen jeho naprostá nevědomost. Např. i když o daném tématu něco vím, tak už v daném vlákně bylo napsáno vše podstatné, k čemuž nemám co dodat. Anebo
mám vědomosti, které nejsou tak úplně shodné s názorem diskutujících a já nemám nejmenší chuť se s nimi pouštět do diskuze, o které vím, že ej zbytečná, neboť by se můj názor ani nesnažili pochopit - uvedu příklad:
Kdybych byla zaregistrovaná na fóru o Harry Potterovi a někdo tam vášnivě diskutoval o tom, jak je ta jeho magie úžasná a že to doma zkouší, tak je holý nesmysl mu říkat, že mu to fungovat nikdy nebude. Protože on takovou informaci nechce ani slyšet, natož pak zkoušet pochopit.
A v neposlední řade jsou informace, které mohou být v nezkušených rukách potencionálně nebezpečné, tak je není radno zrovna vytrubovat do světa.
Atd.
Ira Varu
Žádající

Příspěvekod Elvanos v 24 lis 2009, 12:20

No, rozhořela se nám tady, ne zcela smysluplná, žabomyší válka s tématem "prosím nepište to, zní to stupidně". No budiž... nechtěl jsem psát několika stránkovou úvahu na téma "proč je tento termín špatný a teď druhý je dobrý", ale jak se dívám tak mi asi nic jiného nezbude.

Začneme tedy rozborem argumentů protistrany. Kolegové zde tvrdí, že:

1. Slovo "smrtelník" je zaběhlé a má tradici.
2. Slovo "smrtelník" přispívá ke společné komunikaci.
3. Slovo "smrtelník" se používá na dalších kin fórech.
4. Slovo "smrtelník" je urážlivé.

Podívejme se na tyto argumenty ale podrobněji.

Jak už tu někdo naznačil, slovo smrtelník se už nějakou dobu používá na vampýrských fórech, kde je značně zaběhlé. Ale odkud se tento termín vzal? Někdo další naznačil, že toto slovo se objevuji již ve starých českých pohádkách a mýtech, kde je jím často označován člověk, který se "ochomýtá", kolem věcí magických a nadpřirozených. Pokud to bereme z tohoto pohledu, tak musíme dát dotyčnému za pravdu, že jistě nějakou tradici má. Ovšem tento argument je nesmyslný už jen v tom, že naprosto odporuje esenciální podstatě AstralSpire, která má fungovat jako nezaujatý a PROFESIONÁLNÍ zdroj informací o tématice otherkinů a energie. Pokud se budeme snažit udržet profesionální úroveň tak by jsme se měli snažit držet aspoň částečně vědeckých termínů nebo obecného názvosloví, které je obecně uznávané normálními lidmi, ne návštěvníky specifických magickým/vampyrických fór. Představte si tu situaci: Přijdete na tento web plní nadějě, že jste našli seriózní stránků zabývající se tímto tématem a poté uvidíte témata plná "smterlníku", "čarodějů" a třeba i různých "drakobíjcu" nebo něčeho podobného. Jaký pocit ve vás asi taková stránka zanechá? Pravděpodobně si řeknete, že je to další stupidní roleplaying stránka a půjdete jinam, protože se vám znechutí už při prvním pohledu.

Dale bylo řečeno, že slovo "smrtelník" je urážlivé, ovšem tomuto argumentu byl poskytnut protiargument, že se jedná o prosté názvosloví, které by nikoho uražet nemělo. Tento argument je krapet nesmyslný, pochopitelně neurazí nikoho UVNITŘ komunit, kdo se této problematice věnuje, ale opět se dostáváme k problému, který jsem nakousl předtím a to sice, že pro kohokoliv kdo se v těchto kruzích nepohybuje a nezná tuto terminologii může tento termín působit značně urážlivě a nadřazeně. Nedejbože aby si to dal do souvislosti s pohádkovými bytostmi a odvodil z toho, že čerpáme z toho, to už by jsme nejspíš ztratili veškerou důvěru, co do našeho zdroje informací byla původně vkládána.

Poté bylo řečeno, že tento termín se používá na dalších českých kin fórech. S tímto nemohu souhlasit z jednoho prostého důvodu: Žádná jiná seriózní kin fóra na českém internetu nejsou, pokud ano, tak jsem zatím neměl čest na žádné narazit. Tento argument je tedy naprosto nesmyslný a nemá sebemenší váhu, pokud tedy nepovažujeme za kin fórum i VA a VSS. Což bohužel asi nebude ten případ, protože VA se od problematiky kinů značně distancuje a VSS se k tomu myslím ještě nevyjádřilo, ale taky se k naší problematice přehnaně nehlásí.

Než odpovíte (pokud odpovíte) na můj post tak bych všechny dotyčné aktéry naší "žabomyší války" poprosil aby se zamysleli nad samotnou váhou této diskuze, kterou by leckdo mohl považovat za spam a nesmyslné plácáni o naprosto nepodstatné věci. Myslím, že není takový problém zde užívat termín "člověk, normální člověk" nebo něco podobného, pokud si náš web nepřeje být prezentován venkovnímu světu něčím jako "smrtelník". Musíte to brát z té lepší stránky, slovo "člověk" má o 3 písmenka míň a je rychlejší na napsání. :P
Obrázek
Elvanos
Seraphim

Příspěvekod Elvanos v 24 lis 2009, 12:21

sluníčko píše:Já nepovažuji žádné označení za urážející nebo tak něco, proto jsem napsal Smrtelník. Každému se zdá nevhodné jiné označení...jinde mi vytkli zase jiné slovo...já se přizpůsobím a budu používat název, který se zde "vyžaduje". Nevidím v tom problém a co se týče fóra na téma Smrtelníci...alespoň se to tu více oživilo. ;)

Konečně normální přístup k problému.... Děkuji! :lol:
Obrázek
Elvanos
Seraphim

Příspěvekod Eternity v 24 lis 2009, 14:06

Je zvláštní, jakým způsobem tu zřejmě někteří čtou. Nečekala jsem, že na mé dvě úvodní otázky vznikne víc, než jednoduše několik postů s odpověďmi. Kdo ví, proč je tomu jinak...

Obdobně stojí za zamyšlení Anfirova poznámka o "ohánění se českými fóry" a teď Elvanosův třetí bod. Přečetla jsem si diskuzi pro jistotu ještě jednou, ale argument, že se slovo Smrtelník používá na českých otherkinských fórech, jsem nenalezla.

Speciálně pro zdejší "starší" mám malé duševní cvičení. Co můj první přízpěvek v tomhle vlákně doopravdy obsahuje? Zamyslete se nad tím. A možná taky zvlášť nad tím, co neobsahuje.
Eternity
Žádající

Příspěvekod Elvanos v 24 lis 2009, 15:32

Eternity píše:Obdobně stojí za zamyšlení Anfirova poznámka o "ohánění se českými fóry" a teď Elvanosův třetí bod. Přečetla jsem si diskuzi pro jistotu ještě jednou, ale argument, že se slovo Smrtelník používá na českých otherkinských fórech, jsem nenalezla.

Pozor, pozor tady si nerozumime, ja tohle netvrdil, to ty:
Eternity píše:Ze slov, že na žádném otherkin fóru, se nepoužívá slovo Smrtelník, jsem předpokládala, že budete znát alespoň většinu. Ale abych vám udělala radost a vy se mohli vyjádřit k tomu jednomu konkrétnímu, na které ukážu, a šoupnout to pod stůl, mějme namátkou draky.

Ja pouze vychazel z tve pripominky, z ktere jsem vyvodil, ze se na tomto a mozna i jinem foru pouziva tento termin.
Obrázek
Elvanos
Seraphim

Příspěvekod Eternity v 24 lis 2009, 15:42

Jak jsem napsala, čte se tu podivně. Chápu, že pak nemá moc smysl řešit termíny pro přesnost vyjádření.
Eternity
Žádající

Příspěvekod Elvanos v 24 lis 2009, 16:27

Eternity píše:Jak jsem napsala, čte se tu podivně. Chápu, že pak nemá moc smysl řešit termíny pro přesnost vyjádření.

Dobře, to je tvuj názor, já si zase myslím, že říkáš nelogické věci plné naprosto nejasných a nesmyslných argumentů, které tedy asi my, jakožto "bytosti smrtelné" nedovedeme pochopit.

Jinak nechápu co se ti nelíbí. Já se snažím něco vysvětlit, myslim docela slušnou a zdvořilou formou a jedině čeho se mi dostane je to, že mě někdo začne chytat za slovíčka... a když se dokonce obtěžuju s tím abych prohledal celý topic a našel PŘESNĚ ten kousek textu a dokonce mu ho ještě vypíchnu a dám co citátu a jediné čeho se mě za to dostane je naprosto nekonkrétní odpovědi ve stylu: "Čteš to divně, nehodlám to s tebou ani řešít.".... Co přesně si mám o takovémto přístupu a vyjadrování myslet? Hádám, že nic přehnaně dobrého.
Obrázek
Elvanos
Seraphim

Příspěvekod Eternity v 24 lis 2009, 17:10

Já se k tomu, proč jsem se na česká otherkin fóra ptala, už vyjádřila. Tři přízpěvky před tím, než jsi tu popsal svůj názor na dosud proběhlou diskuzi. Když jsi to neviděl předtím, nebudeš to vidět ani dále. A pak nastupuje mé nehodlám to dále řešit.

Já k tomu už své vyjádřila. A hádat se zpětně o slovíčka, to je naopak přesně to, o co nestojím a proč to dále řešit nebudu.
Eternity
Žádající

Příspěvekod Raziel v 24 lis 2009, 18:48

tady došlo k tomu že jsi předpokládala že se mluvilo o českých otherkin fórech," na žádných jiných otherkin fórech se slovo smrtelník nepoužívá" avšak Aeldra myslela pouze zahraniční, protože v česku kromě AS žádné nejsou které by Aeldra podle svých standardů dokázala jako otherkin fóra přijmout. Z čehož potom vyplívá celé nedorozumění a to i toto závěrečné s Elvou. Dále Anfiros se nebál říci, že stránky které ve svých textech slovem otherkin ohánějí, otherkin stránkami nejsou, ale chtěl jednoduše podotknout neznámost jiných českých otherkin stránek a tudíž chtěl vědět české otherkin stránky které znáš ty, aby se posléze na tvoji otázku mohl vyjádřit, protože vycházel z dojmu že dokážeš odlišit stránky které se otherkin slovy pouze ohánějí od těch které se problémem zabývají.

Co se týče slova smrtelník nevidím ho jako nadávku, nic méně u tohoto slova se dá doložit jeho význam, ten udává nebo poukazuje na slabost křehkost etc., z hlediska psychologie se dá řici, že se používá ke konotaci a zdůraznění své "velikosti a jeho maličkosti", neboli se dá označit jakožto rasistický (nedávejte tomu přílišnou sílu jde jenom o to že se zařazuje do této sféry, nikoliv že se po jeho použití z vás stane rasista). Co se týče terminologie není nutné používat výrazu smrtelník, ale jednoduchého člověk jinými slovy, jestli je slovo použito ve spojení na poukázání toho, že dotyčný jednou umře, prosím nevidím žádný důvod proč ho nepoužít, ale používat ho jakožto charakter k označení skupiny se mi zdá urážlivé, protože se používá slabost dotyčné skupiny a dává se navenek, je to to samé jako označení u Romů a to cikáni, či u asiatů rýžožrouti, žlutý tentononc, avšak tyto mají silnější rasový podtext nežli obyčejný smrtelník. Avšak tohle je pouze z lidského pohledu, nýbrž to že je někdo nesmrtelný taky není žádná sláva.

Můj osobní pohled na tuto věc je jenom ten že to na serióznosti nepřidává. Jinak k tomuto slovu nemám žádné další ohrady a obecně si myslím že řešíte jednu velkou blbost založenou na tom kdo se cítí více ukřivděný. Tudíž jsem se tomuto topicu mohl pouze pousmát.
Svět je krutý tak, jak ho krutým pro sebe uděláš.
Raziel
Bohyní vyvolený

Příspěvekod Nathanielle v 24 lis 2009, 20:45

sluníčko píše:...alespoň se to tu více oživilo. ;)

... *Thumb up* :D
Existuje teorie, že pokud by někdo zjistil skutečný důvod existence celého univerza, bylo by nahrazeno něčím ještě daleko podivnějším a bizarnějším. Existuje druhá teorie, která říká, že se tak již stalo. :D
Nathanielle
Bohyní oblíbený

Příspěvekod Rhana v 26 lis 2009, 19:43

Respektuji, že hlavní admin fóra si nepřeje nadále rozvíjet tuto diskusi. Na druhou stranu už jsem přiznala, že mne zaujala natolik, až jsem se tu kvůli ní registrovala. Zvolila jsem kompromis - koho zajímá, co si o tom myslím já, potažmo komunita, kterou tady do jisté míry zastupuji, může si přečíst FAQ tomuto tématu věnované na stránkách Útočiště.

Je tu ovšem něco, co bych chtěla říci přímo zde.

Přestože označení Smrtelník nechápu jako hanlivé a běžně jej používám, nevidím důvod nevyhovět přání "domácích". Pokusím se mu zde vyvarovat a nebudu to brát jako omezování vlastní svobody, nýbrž jako přizpůsobení se zvyklostem místa, kde se právě nacházím, a projev úcty vůči administrátorskému týmu.

Ostatně když někdo nový přijde do Útočiště, také jej prosím, aby o nás nemluvil jako o "upírech", pokud tak činí. V čem je tady tedy rozdíl?

Mnohem více se mne osobně dotýká, že Anfiros tady o vampyres.cz mluví jako o místu pro pop-vampýry. To si spolu ještě vyřídíme! *zasměje se*
Jakýkoli náhled na realitu, který není zvláštní, je lživý. (Sandman)
Rhana
Žádající

Příspěvekod Aeldra v 26 lis 2009, 20:48

Jako argument tu je dost cast uvadeno, ze se jedna o rozliseni normalniho cloveka od jakekoliv jine bytosti z duvodu prehlednosti debaty.

Vcelku by mne zajimalo, jestli tady nekdo muze uvest primo priklad (ktery se opravdu stal), kdy se s nekym bavil na urcite tema a doslo k nepochopeni slova "clovek" ci "lide"? Protoze ja si zadny takovy nedokazi vybavit a snad ani nemam.

Rhana píše:Respektuji, že hlavní admin fóra si nepřeje nadále rozvíjet tuto diskusi.

Rozvijet ji klidne muzete, proti tomu nic nemam, jen doted mi prisla nesmyslna.
Obrázek

Multiple Systém | Démon | Kitsune
Aeldra
Goddess of AstralSpire.com

Předchozí

Zpět na Připomínky